Laktóz intolerancia vizsgálat hogyan zajlik – mi az a tejcukor érzékenység

Leggyakrabban a laktóz intoleranciát kiváltó élelmiszerek körében a tejtermékek előkelő helyet foglalnak el, egészen pontosan a bennük lévő tejcukor, azaz laktóz. A laktózt sokak szervezete nem bírja, azonban az érintettek egy része nem is tud a problémájáról. Ez azért van, mert az ételérzékenység olyan terület, amivel nem túl régóta a foglalkozunk részletesebben, ezért az érintettek nem feltétlenül ismerik fel a tüneteket, másnak tulajdonítják azokat. Laktóz intolerancia esetén a laktáz enzimet tartalmazó, szájon át szedhető tabletták segíthetnek a szervezetnek a tejcukor bontásában.

Mi a laktóz intolerancia

A laktóz intolerancia azt jelenti, hogy a laktózra, azaz a tejcukorra érzékenynek bizonyulunk. A fontos különbséget tenni az intolerancia, valamint az allergia között. Míg előbbinél azonnali reakció jelentkezik az adott élelmiszer fogyasztását követően, az intolerancia tünetei a fogyasztást után akár órákkal később jönnek elő.

Laktóz intolerancia tünetei

A laktóz intoleranciának emésztőszervi tünetei vannak. A laktózérzékenyeknél gyakran jelentkezik hasmenés, túlzott mértékű bélgázképződés, szélgörcs, haspuffadás, hányinger, hányás, hasi fájdalmak. Ezeket a mindennapos kellemetlenségeket hajlamosak vagyunk úgy értékelni, hogy a tej egész egyszerűen puffaszt, de ez nem igaz. Aki nem laktózérzékeny, annak semmi baja nem lesz a tej fogyasztása után, nem tapasztal különösebb tüneteket.

Természetesen a laktóz intoleranciának vannak különböző szintjei, ezeken a szinteken pedig a tünetek is eltérő súlyosságúak. Enyhe intolerancia esetén például csak puffadást, hasfeszülést, erős bélgázképződés tapasztalhatunk, de súlyos érzékenységnél komoly rosszullétek, hányás, nagymértékű hasmenés jelentkezhet.

Tejcukor érzékenység vizsgálata

Laktóz intolerancia vizsgálat kétféleképpen történhet. Az egyik módszer a hidrogén kilégzési teszt, a másik a genetikai vizsgálat. Legtöbben azonban saját maguknak diagnosztizálják a problémát, hiszen a laktóztartalmú élelmiszerek fogyasztása utáni tünetekből elég egyszerűen rá lehet jönni, hogy valószínűleg ez a helyzet.

Laktóz intolerancia teszt
Laktóz intolerancia teszt

Tejcukor érzékenység teszt –  hogyan is néz ki

A hidrogén kilégzési teszt úgy működik, hogy a laktóz elfogyasztása után a kilégzett levegőnek megmérik a hidrogén koncentrációját. Amennyiben laktózérzékenység áll fenn, a kilégzett levegő hidrogéntartalma megemelkedik, mert a szervezett nem tudja lebontani a laktózt, ezért az átkerül a vastagbélbe, ahol a baktériumok a laktóz bontása során hidrogéngáz termelnek, ami a bélfalon át a tüdőbe kerül. A genetikai vizsgálat során genetikai hajlamot vizsgálják vérvétel útján.

Laktóz intolerancia kezelése – mit tehetünk

A laktózintoleranciát a legegyszerűbb úgy kezelni, hogy megelőzzük a problémát, azaz elkerüljük azokat az ételeket, amik tejtermékeket, illetve bármilyen formában laktózt tartalmaznak. Ez ma már nem olyan nehéz: szinte mindenből létezik laktózmentes változat.

Aki azonban időnként mégis elcsábul, annak megoldást jelenthetnek a laktáz enzimet tartalmazó, szájon át szedhető tabletták, amik arra szolgálnak, hogy a segítsenek a szervezetnek a tejcukor bontásában.